VÝPRODEJ DEMO ROBOTŮ: Využijte našich super výhodných cen k pořízení oranžového kolaborativního parťáka za hubičku! více

Kobot v pohybu: Výměna nástrojů bez asistence i snadné přemístění

Kobot je pro mnoho firem užitečným pomocníkem vycvičeným na jeden typ úkolů. Potenciál jeho využitelnosti je ale násobně větší. V KINALI proto kombinujeme kolaborativní roboty s různými nástroji a příslušenstvím. Vytváříme multifunkční pracoviště, která dokážou nahradit i všechny fyzické operátory ve výrobě.

Proč vytvořit multifunkční robotické pracoviště

Kolaborativní robot je všestranný pracant, který nepotřebuje přestávky. Pokud ho pomocí vhodného typu příslušenství proměníte v multifunkční pracoviště, hravě zastane práci za několik zaměstnanců. Během jedné směny vystřídá různá stanoviště a provede rozličné operace dle nastavených programů. Protože si umí nástroje měnit sám, nepotřebuje v provozu žádnou pomoc člověka.

Jedno robotické pracoviště navržené s důrazem na multifunkčnost dokáže nahradit také operátory, kteří pracovali na různých směnách. Nejdříve se věnuje první činnosti, po skončení směny se pak pustí do naprosto odlišné operace na jiném stanovišti. Střídání směn zvládne bez prodlev, a to buď úplně sám, nebo jen s malou výpomocí.

Jak v KINALI postupujeme?

Pokud za námi přichází zákazník s požadavkem maximální využitelnosti kobota, navrhujeme řešení s ohledem na jednoduché přemísťování a plně automatizovanou výměnu nástrojů.

Základem pracoviště je vždy kolaborativní robot AUBO – lehký, cenově dostupný a uživatelský přívětivý. Z širokého portfolia modelů, které se liší dosahem ramen i nosností, volíme nejvhodnější variantu. Kobota pak kombinujeme s flexibilní robotickou základnou a řešením pro automatické rychloupínání nástrojů.

easyrobotcs-blog

Flexibilní robotická základna

Při vývoji robotizovaných pracovišť využíváme sofistikované základny a stojany EasyRobotics. Umožňují rychlý přesun kobota na jakékoliv místo. V nabídce jich máme řadu – odlišují se svými rozměry, tvarem, konstrukcí i modularitou a počtem zásobníků.

Hojně využíváme například univerzální základnu EasyRobotics ProFeeder Flex, která disponuje třemi samostatnými prostory pro odkládání produktů či dílů.

Tool-Changer-WINGMAN-1_Neutral copy.png

Automatické rychloupínání nástrojů

Díky modulárním systémům dokáže kolaborativní robot AUBO měnit potřebné nástroje bez jakýchkoliv manuálních zásahů. Během chvilky vystřídá různé typy gripperů, nebo se třeba promění ze svařovacího pracoviště na šroubovací. Může tak jednoduše měnit i typ vykonávané činnosti – od manipulace s předměty přes obsluhu strojů po montážní operace.

Využíváme osvědčené systémy renomovaných značek TripleA robotics a SMARTSHIFT Robotics, které se vyznačují neskutečnou variabilitou i spolehlivostí integrovaných mechanismů.

Zvyšte výtěžnost kolaborativního robota

Není žádný důvod, aby kobot v provozu odpočíval ve chvíli, kdy některé z operací neprobíhají. Pokud kolaborativního robota vybavíte flexibilní základnou a systémem pro automatické rychloupínání nástrojů, bude převelení na jiné stanoviště či odlišnou činnost otázkou několika minut.

Další asistenci už potřebovat nebude. Překvapivě snadným způsobem automatizujete obsluhu strojů, manupulaci s výrobky, testování nebo montáž, a to prostřednictvím jediného kobota.

Reagujte na aktuální potřeby ve výrobě

Robotické multifunkční pracoviště jednoduše zaintegrujete do standardních výrobních procesů. Protože ho ale můžete převelet i na činnosti, které doposud neprováděl, dokážete pružně reagovat na aktuální potřeby v provozu.

Kobota jen přesunete k novému stroji nebo na nově vytvořené pracoviště. Pohyby a úkony ho naučíte pomocí metody vedení robotické ruky, nebo konfigurací v intuitivním prostředí controlleru. Za pár hodin tak už může provádět činnosti, které nikdy dříve nedělal.

Pomocí jednoho kolaborativního kobota dokážete automatizovat mnoho kroků, kterým se doteď věnovalo hned několik fyzických operátorů. Vaši zaměstnanci už nemusí provádět rutinní činnosti – zaměří se na práci s vyšší přidanou hodnotou. Chcete zjistit, jaké jsou konkrétní možnosti automatizace a robotizace ve vašem provozu? Kontaktujte nás, rádi si s vámi domluvíme schůzku.

A
U
B
O